PITTIGE STAGE BIJ CONRAD
Bij de naam Jan verwacht je niet direct iets exotisch. Toch is het verhaal van stagiair Jan Hellema iets anders dan normaal. Ondanks zijn Friese roots is Jan opgegroeid in Chili. Inmiddels is hij 23 jaar en bijna klaar met zijn studie Mechanical Engineering in Pontifica Universidad Católica de Chile. Hij rondde alle vakken al af, maar was nog wel verplicht zijn internship in te vullen. Het grondboorbedrijf van zijn vader kocht toevallig net een grondboormachine – de CONRAD Comax 1000 en de link was gauw gelegd.
De Comax 1000 B van Conrad is de ultieme krachtpatser van Conrad. Met zijn pull-up-range ca 35 tot en met 60 ton is hij simpelweg de allersterkste. Hoewel de Comax 1000 vergeleken met de andere installaties zeker niet verfijnd genoemd mag worden, doet hij moeiteloos mee op het gebied van innovatie en bedieningsgemak.
Bram Muurlink, eigenaar en hoofd innovatie bij CONRAD, bood hem de mogelijkheid aan om zijn stage in Emmeloord in te vullen. En Jan pakte die uitdaging met beide handen aan. Hij is ervan overtuigd dat de ervaring van het werken in buitenland hem veel oplevert. Hij leert makkelijker communiceren, zeker in het Engels en hij ziet van dichtbij hoe het is om in een andere cultuur te werken en te leven. “Natuurlijk was het eenvoudiger geweest om gewoon in Chili een stageplaats te zoeken. Daar heb ik mijn netwerk en voel ik me thuis. Maar het aanbod van Bram kon ik niet weigeren. Dit is een unieke kans.”
“KENNIS DELEN BETEKENT WINST VOOR BEIDE KANTEN”
Jan verblijft tijdens zijn stage thuis bij Bram en Linda. Daar kan hij zijn eigen gang gaan, maar is advies en gezelligheid altijd dichtbij. Na het werk gaat hij graag even sporten. Overdag is hij van 8 tot 5 druk op de Escudo 21. Hier focust hij vanuit de afdeling Engineering op het design van een rod manipulator voor de Comax 100 grondboormachine. Deze manipulator biedt de mogelijkheid om in meerdere hoeken te werken.
Alle ervaring die ik hier opdoe neem ik mee naar Chili en wordt straks gedeeld met het team van mijn vaders organisatie. Je kunt dat gerust een win-win-situatie noemen. Bovendien leren mijn collega’s misschien weer iets van mij, daarom alvast een paar weetjes over Chili:
- Chili is een zeer uitgestrekt land van maar liefst 3.400 kilometer in lengte. Dat betekent veel verschillende landschappen en diverse klimaten. In het noorden vind je de Atacama woestijn; het droogste gebied van de hele wereld.
- Populair eten in Chili is de asado, het grillen van grote stukken vlees. Een bekend traditioneel Chileens gerecht is pastel de choclo, een ovenschotel met maïs, gehakt en olijven.
- Ondanks dat je Chili vooral kent van de rode wijnen, heeft Chili ook een sterke en diverse biercultuur! Het belangrijkste bier dat in Chili wordt gebrouwen en gedronken is pale lager, hoewel het land ook een traditie heeft van het brouwen van maïsbier, bekend als chicha.
- Chilipoeder kent natuurlijk iedereen. Maar wist je dat het een kruidenmengsel is van onder andere paprikapoeder, knoflookpoeder en cayennepeper? Cayennepeper bestaat alleen uit gemalen hete Spaanse peper. Qua smaak is cayennepeper dus pittiger dan chilipoeder.