wederzijds vertrouwen leidt tot een unieke samenwerking

| ​CONRAD STANEN EN BRONBOORBEDRIJF THERMOPLUS | wederzijds vertrouwen leidt tot een unieke samenwerking

We reizen af naar de hoofdplaats van de gemeente Noordoostpolder, in het noorden van de provincie Flevoland. De navigatie begeleidt ons naar de Escudo 21 op bedrijventerrein de munt in Emmeloord, waar sinds het voorjaar van 2011 het nieuwe pand van ontwerp- en constructiebedrijf Conrad Stanen b.v. te vinden is. Dit jonge en innovatieve bedrijf – met weliswaar een oude historie - fabriceert grondboormachines en is daarmee leverancier van bronboorbedrijf thermoPlus, dochteronderneming van de Nathan group.

Het nieuwe onderkomen van Conrad Stanen heeft een duurzaam klimaatsysteem voor verwarmen en koelen gekregen. Een mooi staaltje werk, want de bron werd geboord door thermoPlus, en wel met een eigen Conrad machine. Directeur en eigenaar Bram Muurlink vertelt ons welke ontwikkelingen binnen Conrad hebben plaatsgevonden die het bedrijf hebben gemaakt tot wat het nu is.

VAN BANKA-BOOR TOT GRONDBOORMACHINE
Bij binnenkomst stuiten we op de deur met bordje ‘werkplaats’.Nieuwsgierig als we zijn, spieken we alvast door het glas in de hoop een glimp op te vangen van wat er achter die deur afspeelt. We zien monteurs druk in de weer. Er wordt flink gesleuteld aan de krachtpatsers van grondboormachines. De bouwvak is net begonnen en dus is er extra onderhoudswerk te verrichten door de mannen in de werkplaats. Wanneer het werk in de bouw stil ligt, is dit hét moment om de machines een keuring te laten ondergaan bij Conrad. Er wordt niet alleen op onderhoudsactiviteiten gefocust. Het is en blijft een fabrikant, dus ook de gloednieuwe machines worden hier door de ervaren technici in elkaar gezet. Maar, ze bouwen niet op voorraad.

Alleen klantspecifiek!

We laten de monteurs rustig hun werk doen en schuiven ondertussen bij Bram Muurlink aan. Sinds januari 2009 is hij directeur en eigenaar van Conrad Stanen. Het bedrijf kent een lange geschiedenis, die lang niet altijd over rozen ging. Hij vertelt ons over de achtergrond van het bedrijf, welke ver voor zijn tijd startte: “Conrad is eind 19e eeuw begonnen met het bouwen van een kleine Banka-boor. Enkele tientallen jaren later zijn ze baggermolens gaan bouwen voor het winnen van tin. Het bedrijf werd destijds overgenomen door een ander concern en de boorafdeling werd afgestoten. Hierna zijn er meerdere overnames geweest, maar men kon er niet in slagen het bedrijf winstgevend te maken.”

We laten ons vertellen over de doorstart van Conrad Stanen, waarin Aad Schilperoord een aandeel had. Hij was degene die na het overlijden van zijn compagnon in 2000 de directie mocht gaan voeren. Schilperoord kon de goede weg die reeds ingeslagen was door zijn voormalig zakenpartner vervolgen, maar of de productie van grondboorinstallaties daadwerkelijk garant zou staan voor succes was nog de grote vraag in die tijd. Uiteindelijk kreeg Muurlink (reeds enkele jaren werkzaam bij het constructiebedrijf) de kans om begin 2009 het stokje over te nemen van Aad Schilperoord, die zich sindsdien Directeur Acquisitie mag noemen.

GEEN STANDAARDISATIE, MAAR KLANTSPECIFIEK
In de loop der jaren is het bedrijf flink gegroeid. toen ze vorig jaar de mogelijkheid hadden een pand naar eigen ontwerp te bouwen, werd de knoop al gauw doorgehakt om te gaan verhuizen. Muurlink vertelt trots: “Inmiddels werken we hier in een team van 20 personen, dat zich dagelijks bezighoudt met de totstandkoming van de klantspecifieke apparaten. En dáár ligt onze kracht; geen standaardisatie, maar boormachines die puur gericht zijn op de wensen van de klant.” We vinden het bewonderenswaardig dat het bedrijf - dat al zoveel tegenslagen te verduren heeft gehad in het verleden - dermate is

opgekrabbeld en gegroeid. Muurlink geeft aan dat zij ook veel te danken hebben gehad aan de geothermie, die de afgelopen jaren enorm in opkomst is gekomen. “De benutting van aardwarmte heeft een enorme vlucht genomen. Dat daar grondboormachines voor nodig zijn, is voor ons natuurlijk een heel groot voordeel. De geothermie zorgt voor een heel belangrijk aandeel in onze omzet op dit moment.”

BOORMACHINES VOOR THERMOPLUS
Zoals we in de inleiding al aankondigden, levert Conrad Stanen B.V. ook de boormachines aan het bronboorbedrijf van de Nathan group, thermoPlus. Als we vragen naar de totstandkoming van de samenwerking, wordt voorgesteld Aad Schilperoord erbij te halen. Hij was immers betrokken bij de eers te gesprekken die toentertijd plaatsvonden. Schilperoord vertelt dat het eigenlijk heel snel was kortgesloten. “Wolf Nathan heeft ons weten te bereiken via klanten van ons. Hij vertelde ons dat hij had gezien wat er al geleverd was door ons in de markt en had er alle vertrouwen in. Meestal duurt het wel een half jaar voordat je tot een order komt met een nieuwe partij, maar bij hem was dat vrij vlot rond!

Toen het balletje eenmaal ging rollen, werd theo Bauerhuit van thermoPlus erbij betrokken. “Bauerhuit is heel bekend met de boorwereld en geothermie en wist precies aan te geven hoe de boormachines samengesteld zouden moeten worden om aan de behoefte te voldoen. Dus hij werd onze vaste contactpersoon.”, zegt Schilperoord. De samenwerking tussen Conrad Stanen en Nathan ging nog een stapje verder. Beide partijen bleken wat voor elkaar te kunnen betekenen! Het nieuwe onderkomen van Conrad werd namelijk voorzien van een thermoPlus bron, een Alpha-Innotec warmtepomp en Uponor vloerverwarming. “We hebben het advies van de professionals opgevolgd, aangezien wij zelf niet tot in detail bekend zijn met de verschillende type producten”, geeft Muurlink toe. “Mijn vraag aan Nathan was kort en eenvoudig: “Ik wil duurzaam gaan verwarmen, zeg maar wat erin moet”. Ik had het volste vertrouwenin de adviseur van Nathan en het is een prima systeem geworden dat goed functioneert. Tijdens afgelopen koude winter heb ik nog wat metertjes in de gaten gehouden, maar het ging allemaal perfect. We hopen op een hete zomer, zodat we helemaal optimaal gebruik kunnen maken van de koelfunctie van het systeem!”, voegt hij lachend toe.

EFFICIëNTIE EN DUURZAAMHEID
We vragen ons af of het duurzame aspect een bewuste keuze is van Conrad. Schilperoord legt uit dat hun prioriteit niet direct daar ligt, maar dat het een zeer welkome bijkomstigheid is: “Onze primaire focus is klantgericht goede grondboorinstallaties maken, die voldoen aan de behoeften van de betreffende klant. En of dat nu voor waterwinning, geothermie of bodemonderzoek is, maakt ons eerlijk gezegd niet veel uit. Wij willen een stukje bestaansrecht hebben en willen die hele markt in Nederland naar ons toe trekken.” Muurlink vult aan: “We willen wel naar een stukje efficiëntie en duurzaamheid toe. We willen meer productie draaien op één dag, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.”

Onlangs is de eerste Conrad grondboormachine uitgerust met een Iveco tier-4 dieselmotor, voorzien van het ad-blue systeem. Dit is de eerste tier-4 industrie dieselmotor in Nederland en voldoet aan de nieuwste emissie-eisen. Muurlink benadrukt de weg die hij met Conrad wil inslaan: “Ons doel is om grondboormachines op zo’n manier te fabriceren dat zij zo efficiënt mogelijk een boorgat kunnen maken, waarbij de omgeving en de bodemgesteldheid zo min mogelijk wordt belast. Door grote prijsdruk in de markt en nieuwe wetgeving moet de kwaliteit omhoog, maar dit mag niet ten koste gaan van de productiviteit. Het is onze uitdaging om hier als boormachinefabrikant goed op in te spelen door continu te innoveren en te luisteren naar de vragen uit de markt. Dit doen wij onder andere door de toepassing van de nieuwste technieken.”


Terug naar het overzicht
Innovation in drilling equipment

Conrad Stanen B.V.

Adres Escudo 21
8305 BM Emmeloord, NL
Telefoon +31 (0)527 69 71 96
E-mail info@conrad-stanen.nl
Alle contactgegevens

Bel mij terug

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring.

* Verplicht veld