HET ONDERBUIKGEVOEL VAN EEN MAN VAN STAAL

| We doen veel zelf bij CONRAD, maar maken bewust gebruik van de producten van geselecteerde leveranciers. Een aantal vaste partners zetten we de komende periode graag in het zonnetje. Vandaag is dat Machine Constructies Marknesse.

Iedere machine die we bij CONRAD produceren is maatwerk en zo goed als de som der delen, plus dat beetje extra wat onze specialisten toevoegen. We doen veel zelf, maar maken bewust gebruik van de producten van geselecteerde leveranciers. En dat betekent samenwerken, bedenken, doorontwikkelen en vertrouwen op elkaars expertise. Een aantal vaste partners zetten we de komende periode graag in het zonnetje. Omdat we blij zijn met de samenwerking.

Een klein kwartiertje is het vanaf Emmeloord naar Marknesse. Dwars door de weilanden. Ik rijd met de zon op mijn voorruit langs de Zwolse Vaart richting het oosten. Vandaag heb ik afgesproken met Cor van Vilsteren, directeur-eigenaar van Machine Constructies Marknesse (MCM), specialist op het gebied van plaatbewerking, verspaning, constructie- en montagewerk. Samen met Technisch Directeur Mark Hilderink geeft hij leiding aan de ruim tachtig medewerkers in het bedrijf. Mark is de techneut van de twee en richt zich op de facilitaire zaken en de automatisering. Cor is verantwoordelijk voor o.a. de verkoop en de mensen. En dat laatste past hem net zo als de halffabrikaten die MCM levert aan haar klanten.

Logisch denken en slim doen
Cor onderneemt op zijn onderbuikgevoel, dat doet hij al sinds de start in 1992, toen nog met een team van twaalf man. Ondernemen met boerenverstand, logisch denken en slim doen, dat is de basis. Daarnaast ligt de focus bij het team op zelfontplooiing, eigen initiatief en het blijven verbinden van mensen en afdelingen. Net als bij voetbal is het teamverband de sleutel tot het behalen van succes. Die verbinding wordt ook gevonden in de personeelsvertegenwoordiging die vier maal per jaar bij elkaar komt en de bedrijfsborrels die worden georganiseerd. Ownership is een term die ook daarin heel duidelijk naar voren komt. Tegelijkertijd is de organisatie er sterk van bewust dat grip op de financiën en de processen essentieel is. Operationeel Directeur Hessel Reitsema houdt zich sinds 2018 voornamelijk met het vastleggen en het continu verbeteren van die processen bezig.

“De afgelopen jaren is de organisatie flink gegroeid en dat betekent dat je met name in de processen zaken anders moet gaan organiseren. Daarin neemt MCM de mensen heel bewust mee. Zo werden er open sessies georganiseerd met de directie, de voormannen en een externe coach. Gezamenlijk werden op deze manier de gewenste structuur bepaald en uitgerold. Er wordt steeds meer vastgelegd en daardoor is er meer controle. Dat is wel wennen voor de mensen die hier al langer werken. Voorheen kon je eenvoudig even wat uit de schappen halen, dat is nu anders. andersom is het risico op fouten nu veel lager.”

Maatwerk in staal, rvs en aluminium

MCM produceert onderdelen en constructies voor de algemene machinebouw, maar ook voor de agrarische sector, de tuinbouw, de papierindustrie en de afvalverwerking. In de huidige productiehallen vervaardigt MCM hoogstaande onderdelen van zowel staal, rvs als aluminium. De organisatie uit Marknesse werkt door het hele land maar de meeste opdrachtgevers zijn net als Conrad lokaal of regionaal gevestigd. De kracht van MCM zit in het maatwerk dat de organisatie levert en daarnaast de spreiding over al die verschillende machinebouwers. “We zijn niet de goedkoopste, maar we denken echt mee met onze klanten. En dat wordt gewaardeerd. Ontzorgen is een modewoord, maar het raakt ook de kern.”


Cor neemt ons mee op een ronde door de productiehallen. Een gigantisch complex bestaande uit meerdere panden. We lopen langs de verschillende afdelingen zoals de verspaning met de verschillende frees- boor en zaagmachines, het plaatwerk met z’n indrukwekkend moderne lasersnij-installatie en langs de constructie met de walsen. Immense productiestraten zie ik, met een veelvoud aan machines. De investering in die machines kreeg altijd de voorkeur boven een investering in een eigen pand, Maar daar is sinds kort verandering in gekomen. In september dit jaar werden de eerste palen in de grond geslagen voor het nieuwbouwpand op een steenworp afstand van de huidige locatie.

"De toekomst in beeld"

We lopen de hoek om en even verder zien we de contouren van het nieuwe pand al uit de grond verrijzen. Begin september werd gestart met het slaan van de eerste heipalen en MCM streeft ernaar om aan het complex eind 2019 wind- en waterdicht te hebben. Naar verwachting zal het pand rond september 2020 betrokken kunnen worden. Het nieuwe onderkomen van MCM bestaat straks uit een groot kantoor en maar liefst 9.500m2 productieruimte in een hal van 58 bij 160 meter. De voordelen van alles onder één dak, daar kijkt Cor met name naar uit. Vooral logistiek kunnen straks enorme stappen worden gezet richting de toekomst. Bovendien is er veel aandacht besteed aan de werkplekken voor de medewerkers ten aanzien van klimaatbeheersing, luchtkwaliteit en geluid. Ook voor het team wordt het dus een hele verbetering.

Maar het proces van de bouw is er ook een waar Cor plezier aan beleeft. Alles, van het ontwerp tot en met de uitvoering wordt in eigen beheer uitgevoerd. En het loopt volgens plan. In zes weken tijd wordt het complete stalen frame opgezet en het omhulsel volgt direct. Het mooie van deze manier van bouwen is dat in elke fase wand- en dakplaten en isolatie kunnen worden gelegd. Je ziet elke week heel duidelijk de vorderingen die worden gemaakt. Cor wordt zichtbaar blij van het proces en de rol die hij hierin kan vervullen.

Zijn aanpak is door de jaren heen veranderd en dat geeft ook weer nieuwe inzichten. “Je kunt meer vanuit een helicopterview naar je organisatie kijken.” Veel van de verantwoordelijkheden schuift hij door naar de leidinggevenden. Loslaten is dan het devies. “Er is nu meer focus op passie en op een uithangbord zijn voor MCM via mijn rol in de Metaalunie. Ik vind het mooi om ook met andere ondernemers over die veranderende rol van gedachten te wisselen , bijvoorbeeld in de groep - Mannen van Staal - waar ook Bram Muurlink bij is aangesloten.”

Er zijn dan ook wel wat parallellen te vinden in de ontwikkelingen bij Conrad en MCM. Ik zie en voel vooral de passie, het ondernemerschap vanuit het onderbuikgevoel en de continue noodzaak van en liefde voor innovatie. Het is niet meer dan logisch dat deze bedrijven elkaar vinden.


Terug naar het overzicht
Innovation in drilling equipment

Conrad Stanen B.V.

Adres Escudo 21
8305 BM Emmeloord, NL
Telefoon +31 (0)527 69 71 96
E-mail info@conrad-stanen.nl
Alle contactgegevens

Bel mij terug

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring.

* Verplicht veld