EEN MAN VAN DE WERELD

| Na veertien jaar en zeven dagen neemt Allround Service Monteur Jaap Laan afscheid bij Conrad Stanen, de organisatie waar hij in 2004 startte als stagiair, voor een week. Het verhaal verteld ...

Hij kwam bij toeval bij Conrad terecht. De stageplekken werden vanuit het Deltion in Zwolle geregeld. En omdat hij in Marknesse woonde, vroeg hij of ze geen stagebedrijf in de buurt konden regelen. Dat was makkelijker met het openbaar vervoer. Dat zijn reis met Conrad veel langer zou duren, had hij nooit kunnen bedenken.

“In die jaren dat ik bij Conrad heb mogen werken is er veel veranderd. Voor mezelf, maar ook voor het bedrijf. Mijn eerste baas Aad Schilperoord stopte en Bram Muurlink, die daarvoor mijn directe collega was, nam Conrad over. Hij legde de nadruk op de technische ontwikkeling. Er kwam een overschakeling naar de afstandsbediening. Het bedieningsgemak voor de boormeesters verbeterde enorm en de machines konden compacter worden gebouwd. Het team groeide van zeven man naar inmiddels dertig en we verhuisden ondertussen van de Industrieweg naar het huidige pand aan de Escudo in Emmeloord. Hier kunnen de meeste machines binnen staan en met de mast rechtop. Dat was in het oude pand wel anders. Daar stonden we regelmatig in weer en wind buiten te sleutelen.

IN ONTWIKKELING

Op het Deltion volgde Jaap de opleiding MTS. “De eerste twee jaar was het erg schools. De laatste twee jaar gingen we twee dagen naar school en drie dagen werken, in plaats van twee stages van een half jaar. Ik heb deze periode volledig bij Conrad doorgebracht. Na mijn diploma heb ik de cursus Hydraulische Systeemtechniek gevolgd in Heerenveen. Dat trok me omdat ik hydrauliek super mooi vind. Uiteindelijk heb ik ook nog de opleiding Assistent Boormeester gevolgd in Harderwijk bij het Soma. In mijn werk vond ik het belangrijk om de boormeesters te begrijpen en dan moet je zelf ook kunnen boren. Zo weet je beter wat er van de machines wordt verwacht en hoe ermee wordt gewerkt. Dit helpt weer om de machines praktischer te maken en fijner om mee te werken. En dat is toch het uiteindelijke doel.”

Bij Conrad kwam Jaap binnen als een rustige jongen, iemand die de kat uit de boom keek. Hij groeide in zijn functie als allround monteur. Het liefste was hij bezig met het opbouwen van de machines, van het begin tot het einde. En hij was graag in het veld om te sleutelen. “In het begin bouwden we de machines helemaal op, haalden ze weer uit elkaar, lieten ze spuiten in de juiste kleur, om ze vervolgens opnieuw op te bouwen. Later gingen we over naar een 3D- tekenprogramma en werden de constructiedelen eerst gespoten en dan pas opgebouwd. Dat scheelde een hoop tijd.”

“In die periode heb ik ook nog twee maanden bij Dekker intern gewerkt. Om te lassen en te passen en de fouten eruit te halen. Toen de eerste twee boormachines in onderdelen terugkwamen van de spuiter, ben ik die op gaan bouwen op de zaak. Ik mocht mijn eerste machines ook installeren en de uitleg geven in het veld. Dat was ook de eerste keer dat ik een boring meemaakte. Vanaf dat moment was ik helemaal verkocht. Deze installaties waren voor Thermo Plus waar ik boormeester Jaap Wim Koelewijn trof. Bij hem kan ik tot op de dag van vandaag terecht met mijn vragen.”

OVER DE MENSEN

“Juist door de intensieve samenwerking op locatie bouw je een sterke band op met de boormeesters. Op een gegeven moment moesten er drie pulsboormachines naar Indonesië. Drie identieke machines die in één container moesten passen, zodat ze op het schip konden. En ik mocht mee. Die reis naar Indonesië vergeet ik nooit meer. We installeerden de machines en ik mocht de werkwijze uitleggen aan een paar jongens van mijn leeftijd. Dat is natuurlijk uniek. Via Facebook heb ik nog altijd steeds contact met ze.”

“Ik heb in die periode ook Pieter Sijben van Sijben Bronboringen leren kennen die met Bram Muurlink en mij mee ging naar Indonesië om ons het pulsboren te leren. We hebben samen tweeënhalve week opgetrokken. Daar is tijdens het borrelen ’s avonds het idee voor hun nieuwe pulsboormachine ontstaan, eentje met enorm veel mogelijkheden. Dat is toch geweldig? Als ik later op klus ging naar Pieter en zijn zoon Luuk en ik wist dat de machine op de zaak stond, nam ik geen brood mee. Dan zat ik gezellig bij ze thuis aan het ontbijt. Ondanks dat ik kwam voor een defecte machine, voelde ik me daar altijd welkom. Die warme relaties staan symbool voor mijn tijd bij Conrad.”

EEN BIJZONDERE CULTUUR

“Conrad is een prachtig mooi bedrijf, waar ik heel veel heb meegemaakt. Ik ben met een heel mooi product de hele wereld overgegaan. Van China, naar Scandinavië en van Indonesië naar Amerika. Vooral van die reizen naar het buitenland heb ik veel geleerd. Het op jezelf zijn en je moeten redden met de middelen die je hebt, dat is een bijzondere leerschool. In ieder land en iedere cultuur ga je anders met elkaar om. In Kazachstan kreeg je in de ochtend van iedereen een hand. Op een gegeven moment gaven bepaalde mensen een soort van dubbele hand en pakten met de andere hand je pols vast. Ik dacht eerst dat het kwam omdat ik vieze handen had maar het bleek een teken van respect.”

“Dat respect vind je ook terug bij Conrad intern, een echt team met vakmensen. Eén van die vakmensen waar hij een extra goede band mee heeft is Hendrik Otten, de huidige Salesmanager van Conrad. Zij leerden elkaar al kennen op school en kwamen vlak na elkaar bij Conrad te werken. “Na zestien jaar zal ik hem echt gaan missen in het dagelijkse contact.” En dat is wederzijds. Otten roemt vooral Jaap zijn enthousiasme voor de boorprincipes. “Jaap is een echte vakidioot en ontzettend gedreven. Vanaf dag één vind ik hem een erg fijne kerel om mee te sparren. Zowel op technisch gebied als ook daarbuiten. Het is heel jammer dat hij weggaat, maar ik wens hem alle succes in het nastreven van zijn passie.“

TERUG NAAR DE BOERDERIJ

Na Conrad gaat Jaap werken bij Weevers, een mechanisatiebedrijf in Marknesse. Niet ver van de boerderij waar hij is opgegroeid en met zijn oom sleutelde aan de machines. “Daar ligt mijn passie. Dat is de reden waardoor ik ooit voor de techniek heb gekozen. Ik ga terug naar het boerenleven en de landbouwmachines en kijk uit naar al die mooie uitdagingen. Een nieuwe omgeving met nieuwe collega’s waar ik hoop net zo fijn te kunnen samenwerken als dat ik dat met mijn collega’s van Conrad altijd heb gedaan. En ook al is het wereldje soms klein, ik ga die mensen allemaal missen.”


Terug naar het overzicht
Innovation in drilling equipment

Conrad Stanen B.V.

Adres Escudo 21
8305 BM Emmeloord, NL
Telefoon +31 (0)527 69 71 96
E-mail info@conrad-stanen.nl
Alle contactgegevens

Bel mij terug

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring.

* Verplicht veld