​DE KWALITEIT VAN EEN BETROKKEN TEAM

| Er wordt in deze periode keihard doorgewerkt in onze branche. Ook door onze leveranciers. Een aantal vaste partners zetten we de komende tijd graag in het zonnetje. Vandaag: Achterbosch machinebouw uit Denekamp.

Een klein dorp in een uithoek van Nederland. Een plek waar de mensen elkaar kennen en een bedrijf waar vriendschappen voor het leven ontstaan. Dat klinkt herkenbaar zeg ik tegen Roy Achterbosch, eigenaar van Achterbosch Machinebouw in Denekamp. Conrad ligt dan wel een stuk centraler, de verbindende factor zie ik ook hier in Emmeloord en de dorpen eromheen.

Achterbosch Machinebouw vierde in november 2019 haar 25-jarig bestaan, een prestatie van formaat. Het begon allemaal in 1994 in Beuningen waar Roy als eenmansbedrijf startte in de revalidatie, met de productie van onderdelen voor speciale rolstoelen. Na de opsplitsing van het bedrijf waar hij werkte, gaf een bedrijfsleider waar hij een klik mee had, de kans om voor zichzelf te beginnen met een opdracht die er lag. Hij bleef in eerste instantie gewoon het werk doen dat hij al deed: RVS fijn werk. “Dat was gaaf en controleerbaar.” Nu 25 jaar later is een gloednieuw pand opgeleverd waar onder andere een Nieuwe CNC-Freesbank staat met een bed van 8 bij 3 meter. Er kan een hoop veranderen in zo’n betrekkelijk korte tijd.

Een breed scala aan diensten

Achterbosch Machinebouw biedt inmiddels een breed scala aan technische diensten. Van het ontwikkelen en fabriceren van complete machines inclusief de besturing, tot eenvoudige frames, hekwerken en trappen. De decennia aan ervaring en het betrokken team maken de organisatie een betrouwbare partner voor een grote diversiteit aan branches in de metaalsector en de machinebouw. Zo levert het producten aan de agrarische sector, vooral de glastuinbouw, de interieurbouw, automotive, de petrochemische industrie en de voedingsindustrie.


“VAN ROLSTOEL TOT AAN ALGEN KWEEKREACTOR”


Mensen blijven hier hangen

Achterbosch verhaalt over de hoge mate van betrokkenheid bij het bedrijf. “Mensen blijven hier hangen. En dat is niet alleen voor een biertje op vrijdagavond. De meeste medewerkers komen hier direct uit de buurt. We kennen elkaar en dat zorgt ervoor dat de binding heel groot is. Nieuwe personeelsleden komen eigenlijk altijd via via. De nieuwe generatie meldt zich aan voor stages en dat past ons. We leiden graag jonge mensen op en hebben doorgaans wel vijf of zes scholieren, zowel van mbo als hbo, tegelijkertijd lopen. Zij zijn onze ambassadeurs naar buiten.”

Mooie schoolopdrachten en goede ervaringen worden natuurlijk doorverteld. En een goede stagevergoeding werkt uiteraard ook prima. Zo komen we vrij eenvoudig aan studenten van BBL, BOL en van de hogescholen. De besten wordt een baan aangeboden. Zo was er afgelopen periode een stagiair die een complete slijpmachine van A tot Z heeft ontwikkeld, inclusief de besturing. Hij maakte er een folder bij en de installatie werd zelfs getest bij de klant. Een hele gave opdracht en een uitstekend eindcijfer. Zo’n jongen verdient een baan bij ons.”

Uitdagende puzzels

Investeren in de toekomst, dat is wel een beetje de rode draad in de interviews die we met onze partners hebben. En dat geldt ook voor Achterbosch. “Door schaalgrootte kun je ervoor zorgen dat de producten soepeler door het bedrijf heen gaan. De kwaliteit kan altijd weer een stapje omhoog en dat geldt ook voor de logistiek. We zoeken continu naar oplossingen die zorgen voor verbetering. Hoe combineer je de verschillende werkzaamheden? Hoe manage je samengestelde producten? En hoe krijg je je procesmanagement maximaal onder controle? Maar ook het verdelen van de risico’s door productdifferentiatie en brancheoverstijgende productlijnen. Dat zijn uitdagende puzzels. Steeds weer.”

Duurzaamheid is een uitgangspunt

“We willen en moeten met elkaar ook steeds duurzamer. Ook hier ligt een geweldige uitdaging. Zowel in de projecten als intern. We ontwikkelen machines waarbij menselijke tussenkomst niet meer noodzakelijk is. De automatisering neemt saai, eentonig werk over. En bij die ontwikkeling heb je weer andere specialisten nodig. Mensen die software begrijpen. Maar ook mensen die buiten de kaders durven en kunnen denken. Wat kun je bijvoorbeeld met bacteriën als alternatief voor de chemicaliën die gebruikt worden als bestrijdingsmiddelen in de tuinbouw?”

“In de tuinbouw leveren we überhaupt hele machines. Dat begon ooit met een enkele opdracht voor een kleine versie van een bestaande machine. De tuinder in kwestie had in Amerika een installatie gezien die planten in een kas kon oppakken. In deze kas aan de Mexicaanse grens was voldoende ruimte, maar de Nederlandse versie moest anders. We waren toen nog met drie man sterk, maar de uitdaging was geweldig. Ook deze tuinder is als voorloper in Europa een ambassadeur voor ons merk. We hebben geen showroom nodig. Maar wel passende huisvesting. Bij de bouw van ons nieuwe pand zijn we ons dan ook bewust van de kansen. Zo liggen er 1.700 zonnepanelen op het dak en is er een lucht warmtepomp voor het klimaat.

Op bezoek bij Conrad

Veel opdrachten komen binnen via het buiswerk dat Achterbosch doet. Zo wist ook Conrad de organisatie in 2017 te vinden. De samenwerking verloopt via verschillende werkvoorbereiders op het gebied van frees-, draai en buigwerk, maar allemaal met Steven van Mourik van de inkoop. Achterbosch herkent veel in de Conrad organisatie. “De grootte van de organisatie is vergelijkbaar. En een club van betrokken professionals die continu bezig zijn met innovatieve oplossingen voor de klant? Ja, dat snappen wij.“

Nieuwe pand Achterbosch

Terug naar het overzicht
Innovation in drilling equipment

Conrad Stanen B.V.

Adres Escudo 21
8305 BM Emmeloord, NL
Telefoon +31 (0)527 69 71 96
E-mail info@conrad-stanen.nl
Alle contactgegevens

Bel mij terug

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring.

* Verplicht veld