Conrad kijkt verder dan Horizon2020

| Linda Klaster en Bram Muurlink van Conrad Stanen vertellen over Geotech en onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon2020 in het magazine Ondernemer Centraal. Het ontwerp- en constructiebedrijf is gespecialiseerd in het maken van verticale boormachines

Grondboormachinespecialist Conrad Stanen kijkt verder dan Horizon2020
Je moet er voor gaan, maar het brengt je ook veel

Conrad Stanen BV uit Emmeloord heeft met participatie in het Europese project GEOTECH een forse subsidie aangeboord: het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. „Daar liggen meer kansen voor ondernemers uit de Noordoostpolder’’, tippen eigenaar Bram Muurlink en partner Linda Klaster.

Ontwerp- en constructiebedrijf Conrad Stanen is gespecialiseerd in het maken van grondboormachines voor verticale boringen. De wortels van het bedrijf strekken zich uit tot meer dan honderd jaar geleden toen het deel uitmaakte van het Stork concern. Jaren geleden werd de bedrijfstak grondboormachines door Stork afgestoten en voortgezet onder Kuiken N.V. in Emmeloord, om uiteindelijk in 1990 als een op zichzelf staande vestiging verder te gaan.

Klant specifieke boorinstallaties in huis gebouwd
Van de Industrieweg in Emmeloord verhuisde Conrad Stanen vijf jaar geleden naar Escudo 21 op bedrijventerrein De Munt. Inmiddels zijn de plannen klaar voor een bedrijfsvergroting op dezelfde locatie, want het internationaal opererende bedrijf produceert iedere machine ‘van a tot z’ zelf. De organisatie biedt werk aan twintig mensen, allemaal met hun eigen specialisatie. „Iedere machine wordt klant specifiek gebouwd”, vertelt Klaster. „Bij maatwerk is het een voordeel als je alles onder één dak hebt. Iedere machine wordt hier ontworpen, ontwikkeld, gebouwd en geprogrammeerd.”
Muurlink en Klaster verwachten dat de bedrijfsuitbreiding op termijn meer werkgelegenheid gaat bieden. Ze voorzien echter tevens mogelijkheden in deelname aan projecten die vanuit het Europese subsidieprogramma Horizon 2020 worden gefinancierd. (portal horizon2020.info). Om voor subsidie in aanmerking te komen kan een bedrijf of organisatie uit een van de EU-landen een zogeheten ‘call’ (projectvoorstel) indienen of op een call inschrijven.

Aardwarmte voor een breed publiek
Het project Geotech - met als doel aardwarmte toegankelijk te maken voor een breed publiek - werd ingebracht door Groenholland BV uit Amsterdam, een bedrijf gespecialiseerd in bodemenergiesystemen. Na goedkeuring heeft een consortium van bedrijven en instanties uit diverse EU-landen zich ingeschreven, waaronder Conrad Stanen (geotech-project.eu).

Muurlink vertelt over het project: „Overgaan op aardwarmte moet laagdrempeliger worden. We zien nu dat complexe regelgeving, complexe technieken en hoge aanlegkosten mensen ervan weerhouden. Met het consortium willen we alle stappen die nodig zijn om aardwarmte in een gebouw te krijgen vereenvoudigen. Binnen dat grote geheel doen wij waar we goed in zijn, namelijk een boormachine en toebehoren ontwikkelen waarmee een aardwarmtecollector zo snel, gemakkelijk en goedkoop mogelijk kan worden geplaatst’’.

Horizon2002 biedt veel kansen aan ondernemers
Aan het totale project is 7,8 miljoen euro subsidie toegekend en Conrad Stanen krijgt daarvan 7,5 ton. „Je doet er internationale contacten mee op, verhoogt je kennisniveau, wordt geprikkeld om te innoveren en het wordt grotendeels betaald”, vertelt de ondernemer over zijn belang van participatie. Hij moedigt andere ondernemers uit Noordoostpolder aan de calls van Horizon2020 te bekijken of er zelf één in te dienen, „want er zit veel geld in die pot”.

Klaster vult aan: „Wij hebben het geluk gehad dat we door Groenholland gevraagd zijn om mee te doen. Als MKB-er denk je namelijk al gauw dat het te hoog gegrepen is om op zo’n project in te schrijven, maar het ging gemakkelijker dan we hadden gedacht en we weten nu hoe het werkt’’. Het team van Conrad Stanen is inmiddels bezig met de inschrijving voor een tweede call van Horizon 2020 op het gebied van aardwarmte.

Terug naar het overzicht
Innovation in drilling equipment

Conrad Stanen B.V.

Adres Escudo 21
8305 BM Emmeloord, NL
Telefoon +31 (0)527 69 71 96
E-mail info@conrad-stanen.nl
Alle contactgegevens

Bel mij terug

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring.

* Verplicht veld